Okrąg wpisany w trapez
Dyktator: Bardzo proszę o pomoc z zadaniem.
Środek okręgu wpisanego w trapez prostokątny znajduje się w odległości 1 cm i 2 cm od końców
ranienia pochylonego danego trapezu. Oblicz pole trapezu.
Łatwo da się wyliczyć w pitagorasa że to pochyłe ramie ma √5. no ale co dalej? W podpowiedzi
jest aby przez środek okręgu przeprowadzić wysokość i poszukać trójkątów podobnych. ślepy
jestem, może źle mam narysowane ale nie widzę.
Pozdrawiam,
15 lut 20:54
MQ:

Małe trójkąty są do siebie przystające.
Duże trójkąty są do siebie przystające.
Zatem pole trapezu to dwa kwadraty plus dwa duże trójkąty.
Bok kwadratu to wysokość dużego trójkąta, którą obliczysz z pola dużego trójkąta, dzieląc ją
przez długość podstawy (boku pochyłego) i mnożąc przez dwa.
15 lut 21:14
Mila:

I sposób
ΔCOB− Δprostokątny
r⊥CB
c=
√5
√5r=2
a+b=h+c z własnosci okręgu wpisanego w czworokąt,
dokończ
15 lut 21:20
Janek191:
Ze środka okręgu prowadzimy promień do dłuższego ramienia.
c − długość dłuższego ramienia
c = x + ( c − x)
h − wysokość trapezu
h = 2 r
r − promień okręgu wpisanego w trapez prostokątny.
a + b = h + c = 2 r + c
Trójkąt o długościach boków 1, 2, c został podzielony promieniem
na dwa trójkąty prostokątne.
Rysując wysokość przechodzącą przez środek okręgu łatwo zauważymy,
że wspomniane wcześniej trójkąty są podobne, zatem
r/ 1 = ( c − x)/ 2 ⇒ c − x = 2 r
Z tw. Pitagorasa mamy
r2 + ( c − x)2 = 22 = 4
Po podstawieniu 2r za c − x otrzymamy
r2 + (2r)2 = 4
r2 + 4r2 = 4
5 r2 = 4
r2 = 4/5
r = √4/5 = 2/√5
=================
Z tw. Pitagorasa mamy
x2 + r2 = 12 = 1
x2 = 1 − r2 = 1 − 4/5 = 1/5
x = √1/5 = 1/ √5
−−−−−−−−−−−−
Mamy więc
c = (c − x) + x = 2 r + x = 4/√5 + 1/ √5 = 5/ √5 = √5
dlatego
a + b = h + c = 2r + √5 + 4/ √5 + √5
Pole trapezu :
P = 0,5 *( a + b)*h = 0,5 *( h + c)* 2 r = ( 4/ √5 + √5 ) * ( 2/ p{5]) =
= 8/5 + 2 = 3,6
===============
P = 3,6 cm2
===============
15 lut 21:44
Eta:
Sposób podany przez
Milę jest najprostszym sposobem !
15 lut 21:45