Trzy zadania
AS: Oto moja propozycja trzech łatwych zadań dla tych co się nudzą
i mimo wakacji chcą pobudzić szare komórki do wysiłku.
Zadanie 1.
Rozwiązać równanie
4*x 3*x
−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−− = 1
4*x2 − 8*x + 7 4*x2 − 10*x + 7
Zadanie 2
Rozwiązać równanie
(√x − 2)4 + (√x − 3)4 = 1
Zadanie 3
Rozwiązać układ równań (a,b − dane)
√x + √y = √a + √b
√x − √y = √a − √b
22 lip 12:31
Bogdan:
Witaj Asie. Widzę, że prawie jednocześnie postanowiliśmy nieco ożywić nasze forum
22 lip 13:03
AS: Cóż robić! Ja jestem pracuś i dla mnie największą zmorą jest bezczynność.
22 lip 13:06
Eta:
1) odp:
x= 0,5 lub x= 3,5
22 lip 14:08
tim: Pokazuj rozwiązanie a nie
22 lip 14:35
22 lip 14:38
AS: Po 1) brak rozwiązania po 2) są 4 rozwiązania a podano tylko 2.
Tylko bez cwaniactwa.
22 lip 14:40
Eta:
3) odp: x=0,5(a +√a2 −b) , y= 0,5(a−√a2 −b)
22 lip 14:42
Charlize: Hej ludzie ja mam taki problem z tym zadaniem ...
Punkty A(4,−3) B(7,1) C(5,5) są wierzchołkami trójkąta ABC
a) oblicz długość wyskości trójkąta opuszczonej z wierzchołka C na bok AB
b) Napisz równanie symetralnej boku AB
c) Wyznacz współrzędne wierzchołka D, tak aby punkty ABCD były wierzchołkami równoległoboku.
Co do podpunktu a) obliczyłam że S(5.5; −1)
22 lip 14:47
tim: Eto <piesek>, poproszę o podpowiedzi

, bo nie mam pomysłu.
22 lip 14:54
tim:
22 lip 14:54
Eta:
AS ..... pokaż mi te dwa następne rozwiązania. zad1)
W żden sposób .... nie mogę ich znaleźć

( bez "cwaniactwa"
Pozdrawiam!
22 lip 15:03
AS: Poczekam jeszcze trochę. Może inni jeszcze myślą!
22 lip 15:25
AS: Do Ety.
Brak rozwiązania do zadania 3.
22 lip 15:27
Eta:
Fakt

nie określiłam dziedziny .... dzięki AS .
PS: mam dzisiaj kiepski dzień ( pechowo o mało nie złamałam kręgosłupa, wypadek
przy pracy).... ale żyję jak widać

Pozdrawiam!
22 lip 16:01
Bogdan:
Zad. 1.
Asie, korzystaj z narzędzi do pisania ułamków.
| 4x | | 3x | |
| + |
| = 1, x∊R, |
| 4x2 − 8x + 7 | | 4x2 − 10x + 7 | |
| 4x | | 3x | |
| + |
| = 1 |
| (4x2 − 9x + 7) + x | | (4x2 − 9x + 7) − x | |
4x(4x
2 − 9x + 7) − 4x
2 + 3x(4x
2 − 9x + 7) = (4x
2 − 9x + 7)
2 − x
2
7x(4x
2 − 9x + 7) − (4x
2 − 9x + 7)
2 = 0
(4x
2 − 9x + 7)(7x − 4x
2 + 9x − 7) = 0
−(4x
2 − 9x + 7)(4x
2 − 16x + 7), dalej już jest prosto.
22 lip 16:35
Bogdan:
Nie dopisałem zera, uzupełniam: −(4x2 − 9x + 7)(4x2 − 16x + 7) = 0
22 lip 16:39
Bogdan:
Zad. 2.
(√x − 2)4 + (√x − 3)4 = 1, założenie: x≥0
Podstawienie: √x − 2 = t
t4 + (t − 1)4 = 1 ⇒ t4 + t4 − 4t3 + 6t2 − 4t + 1 = 1
2t(t3 − 2t2 + 3t − 2) = 0 ⇒ 2t[t3 − t2 − (t2 − 3t + 2)] = 0
2t[t2(t − 1) − (t − 1)(t − 2)] = 0 ⇒ 2t(t − 1)(t2 − t + 1) = 0
t = 0 lub t = 1 ⇒ √x − 2 = 0 lub √x − 2 = 1 ⇒ x = 4 lub x = 9
22 lip 16:53
Bogdan:
Z trzecim zadaniem na razie się wstrzymam, może ktoś inny przedstawi jego sposób rozwiązania.
22 lip 16:56
Eta:
Hehe, AS

... zatem są dwa rozwiązania w zb. R( takie ,które podałam)
cztery ? .... dwa rzeczywiste i dwa zespolone .
Czy o to Ci chodziło?
22 lip 16:56
AS: W 3−im wierszu pomyłka − brak + 3x2 (przed =)
ale dalej w porządku
22 lip 17:02
AS: Eto!
Mea culpa , starość nie radość , są tylko dwa pierwiastki rzeczywiste
takie jakie podałaś.
Przepraszam.
22 lip 17:04
Eta:

OK wybaczam ..... też ze względu na moją "młodość"
22 lip 17:26
AS: Podaję moje rozwiązania dwóch pierwszych zadań trochę inaczej.
Rozwiązać równanie
4*x 3*x
−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−− = 1
4*x2 − 8*x + 7 4*x2 − 10*x + 7
dzielę licznik i mianownik każdego ułamka przez x
4 3
−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−− = 1
4*x + 7/x − 8 4*x + 7/x − 10
Podstawiam 4*x + 7/x = y otrzymując równanie
4 3
−−−−− + −−−−− = 1 .... ⇒ y2 − 25*y + 144 = 0 ⇒ y1 = 9 lub y2 = 16
y − 8 y − 10
Równanie
4*x + 7/x = 9 ⇒ 4*x2 − 9*x + 7 = 0 brak pierwiastków rzeczywistych
4*x + 7/x = 16 ⇒ 4*x2 − 16*x + 7 = 0 ⇒ x1 = 0.5 lub x2 = 3.5
Rozwiązać równanie
(√x − 2)4 + (√x − 3)2 = 1
[(√x − 5/2) + 1/2]4 + [(√x − 5/2) − 1/2]4 = 1
Podstawiam √x − 5/2 = y otrzymuję równanie
(y + 1/2)4 + (y − 1/2)4 = 1
Po wykonaniu działań i uporządkowaniu
16*y4 + 24*y2 − 7 = 0
y12 = −1.75 odpada y22 = 0.25 ⇒ y2 = −0.5 lub y2 = 0.5
Wracając do podstawienia
√x − 2.5 = −0.5 ⇒ √x = 2 ⇒ x = 4
√x − 2.5 = 0.5 ⇒ √x = 3 ⇒ x = 9
22 lip 17:37
Eta:
załozzenia: x≥0 ⊂ y≥0 ∊ a
2≥b
dodając stronami otrzymamy:
2
√x=
√a +√b +
√a −√b ..... podnosimy do kwadratu obydwie strony;
4x = 2a +2
√a2 −b =>
x= 0,5( a +√a2 −b)
podobnie :
2
√y=
√a −√b −
√a +√b
y= 0,5( a − √a2 −b)
Bogdan pewnie poda ciekawsze rozwiązanie

Czekam na nie .....z niecierpliwością .
22 lip 17:38
Eta:
A w drugim zad. ..... ja podstawiłam
"z"
22 lip 17:41
Eta:
A tak poza nawiasem:
Kochani ... młodzieży na forum prawie nie ma , tylko My się bawimy

Zastanawiające to, prawda?
Pozdrawiam
22 lip 17:43
Bogdan:
Nie Eto, nie podam ciekawszego rozwiązania trzeciego zadania

. Rozwiązałem je tak w ten sam
sposób, najpierw dodałem stronami, potem odjąłem stronami.
22 lip 18:00
Eta: Hehe .... super , czyli jeszcze ze mną nie jest tak źle
22 lip 18:17
AS: Odnośnie zadania 3
Zastrzeżenie a2 ≥ b jest potrzebne tylko wtedy gdy rozpatruje
się rozwiązanie w zakresie liczb rzeczywistych.
Ale wzory są słuszne dla a2 < b czyli dla liczb w zakresie
liczb zespolonych.
22 lip 20:00
Eta: AS? ...widzę ,że się nudzisz ?
22 lip 20:22
AS: Niezupełnie.
Właśnie wracam z krainy dinozaurów (na krążkach DVD)
22 lip 20:42
Eta:
Czyli "wilka ciągnie do lasu" ( bez urazy
22 lip 20:46
AS: Zaraziłem się.Nie powiem wyraźnie od kogo.
23 lip 09:35
Eta:
24 lip 17:22
Kasia4554:: Który zestaw parametrów opisuje oswtrosłup prawidłowy czworokątny mieszczący się pod stołem
(ostrosłup stoi podstawą na podłodze)?
a).objętość 1 m3,krawędż podstawy 1 m
b)objętośc 0,1 m3,krawędż podstawy 1 dm
c)objętośc 10 cm3,krawędż podstawy 1 cm
d)objętośc 1 cm3,krawędż podstawy 1 mm
Prosze pomóżcie mi to rozwiązać
25 lip 11:00