oblicz pole ogranoczone krzywmymi(całki) y=x^2-3x, y=x-3
lolek: y=x2−3x, y=x−3
15 lut 20:03
Monika: najpierw wyznaczasz pkt przecięcia
x2−3x = x−3
x(x−3) −1(x−3) = 0
(x−1)(x−3)=0
x=1 v x=3
Teraz liczysz całkę oznaczoną w granicach <1,3>
Najłatwiej najpierw policzyć te całki jako nieoznaczone, a potem dopiero zrobić granice. Żeby
wyznaczyć pole pow ograniczonej odejmujesz jedną funkcję od drugiej.
∫(x−3)dx − ∫x2−3 dx = 0,5x2−3x − (13x3−3*0,5x2) + C = −13x3+2x2−3x + C
I teraz w granicach |31
−1333+2*32−3*3 − [−1313+2*12−3*1 ] = 43
Mam nadzieję, ze się nie pomyliłam w obliczeniach
15 lut 20:57
Mila:

y=x
2−3x,
y=x−3
Punkty przecięcia ( a właściwie tylko x−sy)
x
2−3x=x−3
x
2−4x+3=0
Δ=4
x
1=1 lub x
2=3
P=
1∫
3(x−3−(x
2−3x))dx=obliczona wyżej
15 lut 23:17