planimetria
pic: Pole trójkąta jest równe iloczynowi jego boków. Wykaż, że obwód tego trójkąta jest mniejszy od
Jak się w ogóle do tego zabrać?
Proszę o pomoc! Pozdr!
15 lut 19:56
pic: up
15 lut 20:30
pic: Jako że każdy trójkąt można wpisać w okrąg zrobiłem to tak: Proszę o sprawdzenie:
Teza:
P = xyz
| | 1 | |
L = |
| (sinα + sinβ + sinγ) |
| | 2 | |
I tu się zaciąłem. Jak to dalej rozwiązać?
15 lut 21:47
Mila: α,β,γ− kąty wewnętrzne Δ
0<sinα<1
0<sinβ<1
0<sinγ<1
| | 1 | | 1 | | 3 | |
L= |
| (sinα + sinβ + sinγ)< |
| (1+1+1)= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 lut 22:05
Eta:
P=abc α,β,γ €(0,180
o) to sinα, sinβ, sinγ<1
| | 1 | | 1 | |
abc= |
| bc*sinα ⇒ a= |
| sinα ⇒ sinα=2a<1 |
| | 2 | | 2 | |
podobnie sinβ=2b<1 i sinγ=2c<1
dodając stronami
2a+2b+2c<3/:2
c.n.u
15 lut 22:10
pic: Aha, trzeba to było zrobić metodą oszacowania, więc pewnie nie da się tego dokładnie rozwiązać.
Ok, w takim razie dzięki wielkie!

Pozdrawiam
15 lut 22:26