całka
Marta: Oblicz całke z funkcji wymiernej:
15 lut 19:54
huehuehue: np mozesz to rozwalic na 3 calki
15 lut 20:16
danoel: musisz podzielić licznik przez mianownik bo w liczniku jest większy stopień wielomianu i
wychodzi
| | x3−3x2−1 | | x−4 | |
|
| = (x−3) + |
| |
| | x2−1 | | x2−1 | |
i teraz liczysz całkę
15 lut 20:27
Marta: a jak Ty to podzieliłeś?
15 lut 20:31
15 lut 20:33
Marta: dziękuje!

a czy tej całki nie można inaczej policzyć?
15 lut 20:37
danoel: pewnie się da

ja tak to rozwiązuje , tak mnie nauczyli
15 lut 20:45
Marta: to spróbuje też tak robić
15 lut 21:02
Aga1.: Z dzielenia reszta wynosi x+2
Ułamek trzeba rozłożyć na ułamki proste.
16 lut 08:23
Janek191:
( x3 − 3 x2 − 1 ) : ( x2 − 1) = x − 3
− x3 + x
−−−−−−−−−−−−−
−3 x2 + x − 1
3 x2 − 3
−−−−−−−−−−−−
x − 4
zatem
x3 − 3 x2 − 1 x − 4
−−−−−−−−−− = x − 3 + −−−−−
x2 − 1 x2 − 1
oraz
x − 4 x − 4 A B
−−−−− = −−−−−−−−−−− = −−−−− + −−−−
x2 − 1 ( x − 1)*(x + 1) ( x − 1) (x + 1)
Mnożymy obustronnie przez ( x − 1)*(x + 1)
x − 4 = A*( x + 1) + B*(x −1) = A x + B x + A − B = ( A + B) x + ( A − B )
więc
A + B = 1
A − B = − 4
−−−−−−−−−−−−−
2 A = − 3 ⇒ A = − 1,5
−1,5 − B = − 4 ⇒ B = 2,5
zatem
x − 4 − 1,5 2,5 2,5 1,5
−−−−−− = −−−−− + −−−− = −−−− − −−−−
x2 − 1 x − 1 x + 1 x + 1 x − 1
itd.
16 lut 09:02