Nie poszło mi :P
Squall: Witam

Mam problem z zadankiem. Prosiłbym o pomoc (jeśli można to nie o gotowe rozwiązanie, ale o
kilka podpowiedzi

)
Wykaż, ę jeżeli miary 3 kolejnych kątów czworokąta wpisanego w okrąg tworzą ciąg arytmetyczny,
to dwa kąty tego czworokąta są kątami prostymi.
21 lip 20:51
tim: Podpowiedź○ 1.
Jaka jest zależność kątów w czworokącie wpisanym w okrąg?
21 lip 20:56
Eta:
kolejne kąty : α,β,γ,δ
z warunku wpisania czworokata w okrąg masz:
α+γ= 180o ⊂ β+δ= 180o
oraz : α,β,γ −−− tworzą ciąg arytm => 2β= α +γ
21 lip 20:59
Squall: Hmm...chyba mam pomysł.
Czyli coś takiego, że:
∡α = α
∡β = α+r
∡γ = α+2r
∡δ = 360
o−α−(α+r)−(α+2r) = 360
o−3α−3r
I wtedy:
α+α+2r = α+r+360
o−3α−3r
360
o = 4α+4r
α+r = 90
o = ∡βB
∡δ = 360
o − 3*∡B = 360
o − 270
o = 90
o
Czy tak?
21 lip 21:11
tim: Coś takiego, lecz na pewno prościej i bezpieczniej (na pewno błędu nie popełnisz) jest
skorzystanie z własności w ciągu geometrycznym:
2β = α + γ, potem podstawiasz do właśności:
a + γ = 180
2β = 180
β = 90
oraz:
β + δ = 180
90 + δ = 180
δ = 90
Ale twoje rozwiązanie jest również poprawne
21 lip 21:15
Eta:
i do tego jakie proste tim
21 lip 21:17
Squall: tim − sugerowałem się Twoją pierwszą podpowiedzią. Dziwię się swojej głupocie

Dzięki
wielkie. Eta − Tobie też
21 lip 21:17
tim: I dobrze że się sugerowałeś, ważne żeby dojśc do celu (metoda dowolna, byle dobra) − ale na
podstawie słów Bogdana: należy szukać najłatwiejszego rozwiązania...
21 lip 21:25
Bogdan:
Dotrzeć jakoś do celu
potrafi wielu,
ale dojść najprostszą drogą
tylko nieliczni mogą.
21 lip 23:49
Squall: Ładny wierszyk Bogdanie. Zgadzam się w stu procentach. Jednakże jeśli nie jest to nic ważnego,
a jedynie trening to wolę trudniejsze sposoby − w ten sposób trenuję swoje umiejętności i
sprawdzam wiedzę.
21 lip 23:52
Bogdan:
A ja mam wielką frajdę,
gdy najkrótszą drogę znajdę.
22 lip 00:08