f(x)=x-2lnx ekstrema i monotoniczność krótke zadanie proszę o pomoc
lolek: f(x)=x−2lnx ekstrema i monotiicznosc
15 lut 19:33
Monika: 1) liczysz pochodną funkcji: f(x)=x−2lnx
f'(x)=1− 2/x
2) Ekstermum funkcji jest wtedy, gdy pochodna w danym punkcie jest 0, oraz gdy poprzez
przejście przez ten punkt następuje zmiana znaków.
Pochodna jest równa zero, gdy x=2 (bo 1−2/x=0 => 2/x=1)
dla wartości x<2 pochodna jest dodatnia, więc funkcja będzie rosnąca
dla wartości x>2 pochodna jest ujemna, więc funkcja będzie malejąca
punkt x=2 będzie więc ekstermum lokalnym
Ponieważ funkcja najpierw rośnie a potem maleje, mamy więc do czynienia z MAXIMUM
3) Obliczenie wartości ekstremum
f(x=2) = 2−2ln2 = 0,6137...
4) Monotoniczność
Funkcja jest rosnąca w przedziale (−∞,2)
Funkcja jest malejąca w przedziale (2,∞)
15 lut 19:41
huehuehue: Monika poprawka funkcja osiaga MINIMUM
15 lut 19:48