monotoniczność ciągu
chooocolate:D: Zbadaj monotoniczność ciągu geometrycznego.
an=
−23n
ja to obliczyłam podstawiając kolejno a1,a2 i a3. z czego wyszło mi q=1/3 , czyli mieści się w
przedziale 0<q<1 dla a1 <0 czyli ciąg rosnący.
Jak obliczyć tą monotoniczność stosując wzór:
an+1−an
−23n+1 −
−23n i jak to dalej obliczyć

o
15 lut 19:15
Monika: an+1 − an = −23n+1 − −23n = −23n*3 − −23n = −
−23n*(13−1) =
= − −23n * (−23)
Hmmm...wychodzi malejący
15 lut 19:53
Monika: Nie wiem jak to dalej ugryźć...a1= −2/3, a2= −2/9 czyli ewidentnie ciąg rosnący. Ale z tego
wzoru co podałaś mi coś nie wychodzi
15 lut 19:56