Lipa
Kipic:

Mam problem
Wykres funkcji g powstal przez przesuniecie wykresu funkcji f o wektor u . Podaj wzór funkcji g
okresl jej dziedzine i zbior wartosci . naszkicuj wykres funkcji g i odczytaj z niego dla
ktorych argumentow funkcja przyjmuje wartosci nalezace do przedzialu (0;2)
| | 2x | |
Dobra wyliczam wzor funkcji g czyli wychodzi ze g(x) = |
| |
| | x−1 | |
Dobra wyliczam D czyli D = R/{1}
m
0 = 0
i teraz nie ogarniam dlaczego sie zapisuje ze zbior wartosci funkcji to g(D)=R/{2} wiem ze jest
ograniczony przez asymtote pozioma i jest taki przedzial dlacezgo sie pisze g(D)

?
a drugi moj problem polega na tym ze dlaczego g(x)∊(0;2) jest dla x∊(−∞,0)



?
Niemam najmniejszego pojecia wiec prosze o pomoc
15 lut 18:54
PuRXUTM:

ja bym napisał D ale o to pewnie chodzi że to dziedzina funkcji g(x) a nie f(x)
Drugi problem odczytujesz z wykresu:
funkcja przyjmuje wartości g(x)∊(0;2) dla x∊(−
∞;0)
rys. niebieskim kolorem, widzisz ?
15 lut 19:05
Kipic:

widze dziekuje tylko ze nie kapuje teraz dlaczego na takim wykresie : gdy
w odpowiedziach jest g(x)∊(0;2) dla x∊(1,2) a chyba powinno byc od (2;+∞)


? dlaczego jest
tak dziwnie
15 lut 19:36
Kipic: prosze o pomoc
15 lut 21:03
Mila: Jakie było pytanie?
15 lut 21:05
Kipic: Pytanie brzmi nastepujaco :
Wykres funkcji g powstal przez przesuniecie wykresu funkcji f o wektor u . Podaj wzór funkcji g
okresl jej dziedzine i zbior wartosci . naszkicuj wykres funkcji g i odczytaj z niego dla
ktorych argumentow funkcja przyjmuje wartosci nalezace do przedzialu (0;2)
| | −2x + 4 | |
tylko ze juz wiem ze g(x) = |
| |
| | x | |
i nie wiem jak sie wlasnie wyznacza to co w poprzednim poscie napsalem skad sie to bierze dla
przedzialu (0;2) dokladnie to :
g(x)∊(0;2) dla x∊(1,2)
15 lut 21:24
Mila:

1) D:
R\{0}
2) wykres, zapisujemy w postaci kanonicznej
y=−2 asymptota pozioma
x=0 asymptota pionowa
3)wartości y∊(0;2) dla x∊(1;2)
Wartości między czerwonymi liniami a argumenty między niebieskimi przerywanymi liniami
15 lut 21:40
Kipic: dzieki
15 lut 21:52