pała
Pała: Dany jest trapez, w którym podstawy mają długość 4cm i 10 cm oraz ramiona tworzą z dłuższą kąty
o miarach 300 i 450 . Oblicz wysokość tego trapezu
21 lip 17:48
tim: Gimnazjum?
21 lip 18:17
Pała: matura:(
21 lip 18:22
Eta:
Tim ..... pomoże ! ( mimo ,że jest gimnazjalistą
przezdolnym gimnazjalistą kochany maturzysto
21 lip 18:39
tim: Za minutkę zaczne
21 lip 18:42
Piotr: h=3
√3−3 , taki jest wynik?rozwiązywałem to zadanie
21 lip 18:44
Pała: aha a może jakieś objaśnienie
21 lip 18:47
Eta:
Wynik? taki jest ładniejszy: h= 3(
√3 −1)
choć to to samo co : 3
√3 −3
Powodzenia Tim
21 lip 18:48
Piotr: tim Ci wytłumaczy i obliczy
21 lip 18:48
Eta:
Tim pewnie rysuje Ci ten trapez ... cierpliwości
21 lip 18:49
Piotr: Eto mogłabyś zobaczyc ten post Kamila,i tam jest zadanie o rombie, jakoś nie moge go
rozgryźc...
21 lip 18:50
tim:

Ok.
Nasze dane.
Wiemy, z własności trójkąta prostokątnego równoramiennego (45,45,90) że przyprostokątne są
równe (długość h).
| | h | |
Wiemy, także z zależności np. tg 30 |
| , że x = h√3. |
| | x | |
Z zależności trapezu widzimy iż:
x + 4 + h = 10
x + h = 6
x + h
√3 = 6
Po przekształceniach:
h = 3(
√3 − 1)
21 lip 18:50
Eta:

Timuś
21 lip 18:51
tim: Ewentualne pytania odpowiem
21 lip 18:51
Pała: Wielkie dzięki
21 lip 18:53
tim: Eta, na gadu wejdz...
21 lip 18:57
AS: Do Tima
Sprawdź Twoje ostatnie podstawienia.(zależności)
Bo mi wychodzi,że 1 = √3
21 lip 19:02
tim: Widzę, nie tu podstawiłem, już poprawiam

...
Z zależności trapezu widzimy iż:
x + 4 + h = 10
x + h = 6
h + h√3 = 6
h(
√3 + 1) = 6
h = 3(
√3 − 1)
Teraz lepiej ?
21 lip 19:11
Eta:
21 lip 19:13
Hub1nzFanLecha: βδΩ
27 lis 13:48