Procent składany
chooocolate:D: Proszę o sprawdzenie tych zadań. Nie wiem czy są dobrze,bo wydaje mi się, że n źle obliczyłam.
a)Kwotę 2600zł wpłacono na lokatę dwumiesięczną, której oprocentowanie wynosi 3% w skali roku.
Jaka kwota będzie na koncie po upływie 3 lat?
Kn = K0(1+p100)n
K0=2600zł
Kn=?
p= 3% w skali roku, czyli p= 3/6 = 1/2% = 0,5%
n= 6
Kn= 2600(1+0,5/100)6
Kn= 2600* 1,03
Kn=2678zł
Odp. Po trzech latach będzie 2678zł.
b)Kwotę 1500zł wpłacono na lokatę 3miesięczną, której oprocentowanie wynosi 3% w skali roku.
Jaka kwota będzie na koncie po upływie 2 lat?
K0=1500zł
p=3/4= 0,75%
n= 8
Kn=K0(1+p100)n
Kn=1500(1+0,75/100)8
Kn=1500*1,06
Kn=1590zł
15 lut 18:34
chooocolate:D: wydaje mi się, czy w zadaniu a powinno n wynosić 18
15 lut 18:42
PuRXUTM: tak masz rację w a) n=18 ponieważ na rok 6 kapitalizacji a na 3 lata 6*3=18
15 lut 18:44
PuRXUTM: no jeżeli nie ma gdzieś błędu przy mnożeniu to jest dobrze wszystko
15 lut 18:46
chooocolate:D: ok ok

dzięki wielkie
15 lut 18:47