ciagi
magda: Skończony ciąg arytmetyczny ma 11 wyrazów. Pierwszy wyraz jest równy 24.Pierwszy, piąty i
jedenasty wyraz tworzą ciąg geometryczny. Oblicz sume ciągu arytmetycznego.
15 lut 18:23
PuRXUTM: a
1=24
a
1, a
5. a
11 − ciąg geometryczny, więc możemy zapisać tak:
(a
5)
2=a
1 * a
11
(a
1+4r)
2=a
1(a
1+10r)
wiesz że a
1=24 podstawiasz i wyliczasz r a później to już tylko S
11 jak coś nie będziesz
wiedziała to pisz
15 lut 18:51
magda: (a5)2=a1 * a11 tego nie rozumiem
15 lut 18:55
magda: dobra juz wiem
15 lut 19:00
magda: delta ujemna mi wychodzi jak r licze
15 lut 19:06
PuRXUTM: podstaw za a1=24 i spróbuj jeszcze raz bo mi wychodzi r=0 lub r=3 ale nie może być r=0 więc
r=3
15 lut 19:14