równanie
klaudia: Niby proste równanie a nie wiem jak zacząć

log
sinxcosx + log
cosxsinx = 2
15 lut 17:40
Maslanek: Od dziedziny
| | 1 | |
a potem skorzystaj z logab= |
| |
| | logba | |
15 lut 17:41
Beti: napisz założenia, a potem zmień podstawę jednego logarytmu na taką samą jaką ma drugi.
15 lut 17:42
klaudia: wyszło mi
log2 sinxcosx − 2logsinx{cosx} =− logsinxsinx i co dalej ?
15 lut 18:07
Mila: | | π | |
sinx>0 i sinx≠0 i cosx>0 i cosx≠1 ⇔ x∊(0+2kπ; |
| +2kπ} |
| | 2 | |
| ln(cosx) | | ln(sinx) | |
| + |
| =2 |
| ln(sinx) | | ln(cosx) | |
| ln2cosx +ln2sinx | |
| =2 |
| lncosx* lnsinx | |
ln
2cosx +ln
2sinx=2lncosx* lnsinx
ln
2cosx +ln
2sinx−2lncosx* lnsinx=0
(ln(cosx)−ln(sinx))
2=0
ln(cosx)=ln(sinx)
cosx=sinx
dokończ
15 lut 19:07