Podzielność przez 9
Bajka: Metodą indukcji matematycznej wykaż, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej n:
liczba 10n − 1 jest podzielna przez 9.
1. dla n=1
10−1=9
9 jest podzielne przez 9
2. założenie indukcyjne
10k−1=9p, p∊C
10k=9p+1
Teza indukcyjna:
10k+1 − 1 =9s, s∊C
dowód:
10k+1−1=10*10k−1=
i dalej mam problem. Nie wiem jak rozwiązać tego typu zadanie. Czy mógłby ktoś łopatologicznie
wytłumaczyć?
15 lut 17:39
krystek: Z zał 10k=9p+1 stąd 10*(9p+1)−1=10*9p+10−1= cnu
15 lut 18:48
Bajka: Wielkie dzięki
15 lut 19:11