geom. analit.
nina: 1)Oblicz odległość między prostymi y=2x+6, y=2x−4. wyznacz równanie okręgu o środku leżącym na
osi OY, stycznego do obu tych prostych.
2)Prosta x−y=1 przecina okrąg x
2+6x+y
2−4y−13=0 w punktach A i B. oblicz pole trójkąta ABC
oraz współrzędne punktu C, jeżeli AC jest średnicą tego okręgu.
do pierwszego obliczyłam długość, d= 2
√5 −−> r=
√5
współrzędne środka S= (0,b)
równanie okręgu: x
2+(y−b)=5
JAK OBLICZYĆ B

?
w drugim przekształciłam równanie okręgu : (x−3)
2 + (y−2)
2=13
I CO DALEJ

prosze o pomoc.
15 lut 17:32
Mila:

m : y=2x+6,
n: y=2x−4 do postaci ogólnej 2x−y−4=0
obieram punkt na prostej m, np.A=(0;6)
| | |2*0−6−4| | | 10 | |
d= |
| = |
| odległość puntu (0;6)∊m od prostej n |
| | √22+12 | | √5 | |
| | −4+6 | |
S(0; |
| )=(0;1) środek okręgu |
| | 2 | |
x
2+(y−1)
2=5
15 lut 21:57
Monika: 1) Wystarczy, że skorzystasz ze wzoru na odległość punktu S(0,b) od prostej y=2x+6.
Przyrównujesz tą odległość do promienia czyli do √5
2*0+(−1)*b+6
−−−−−−−−−−−−−−−− =√5 => b=1
√22+12
równanie okręgu: x2+(x−1)2=5
15 lut 22:01
Monika: 2) Masz źle wyznaczone równanie okręgu
(x+3)2−9+(y−2)2−4−13=0
(x+3)2+(y−2)2=26
S(−3,2) r=√26
15 lut 22:11
nina: dziekuje
15 lut 22:27
Monika: Musisz obliczyć pkty przecięcia okregu z prostą
y=x−1
(x+3)2+(y−2)2=26
Za y w równaniu okręgu podstawiasz x−1
(x+3)2+(x−1−2)2=26
x2+6x+9+x2−6x+9=26
2x2−8=0 /2
(x+2)(x−2)=0
pkty przecięcia x=2, y=1 oraz x=−2, y=−3
A(−2,−3), B(2,1), C(x,y)
Współrzędne pkt C możesz wyznaczyć wektorowo, tzn wektor AS = wektorowi SC
AS=[−3+2,2+3] = [−1,5]
SC=[x+3, y−2]
x+3=−1 => x=−4
y−2=5 => y=7
C(−4,7)
Żeby policzyć Pole trójkąta masz 2 możliwości:
1) Wyznaczasz wysokość trójkąta h −> odległosć pkt C od prostej przechodzącej przez punkty AB
i podstawiasz do wzoru 0,5*|AB|*h
2) Liczysz długości poszczególnych odcinków: |AB|, |BC|, (|CA| znasz bo to są dwa promienie) i
podstawiasz do wzoru Herona
15 lut 22:29