ciąg
misczu: W ciągu arytmetycznym (an) dla n≥1 dane są a1 = −4 oraz r=4. Wyznacz największe n takie że
a1 + a2....+ an < 2013
Zapisałem to jako:
Sn < 2013
doszedłem do równania
4n2 − 12n − 4026 < 0
i dalej nie ma całkowitego pierwiastka z delty. I nie wiem czy liczyć i podać najbliższą
całkowitą liczbę czy coś robię źle
15 lut 17:28
Maslanek: Jeśli wszystko jest ok, to tak
15 lut 17:32
Monika: Możesz sobie całe równanie podzielić przez 2. Wtedy delta wychodzi 16140. Wzaokrągleniu
pierwiastek z delty wynosi 127.
Podstawiając n1= − 30,25 (sprzeczne), n2= 33,25
Ponieważ szukasz największego możliwego n, więc bierzesz liczbę 33
15 lut 19:30