Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji i zbadaj ciągłość funkcji
GG: Wiem że pewnie jest to totalny banał ale muszę to zrozumieć na jutro! Błagam o pomoc − tylko
łopatologicznie proszę!
Pierwsze zadanie:
Wyznacz wszystkie asymptoty funkcji
Drugie zadanie:
Zbadaj ciągłość funkcji
f(x)= { x+3 dla x< 2
−5 dla x=2
x
2 +1 dla x>2 }
15 lut 17:20
huehuehue: wyznacz dziedzine w pierwszym
15 lut 17:22
GG: liczę deltę, wyszły pierwiastki x1= −1/2 x2=1 i co dalej zrobić
15 lut 17:26
panteon: w tych miejscach liczysz granice lewo i prawo stronne jak ci wyjdzie +/−∞ to masz asymptote
pionową
15 lut 17:28
GG: czli liczę lim x−> −1/2
− i podstawiam pod x, −1/2 czy wyciągam x przed nawias i patrzę do
czego dąży każdy z elementów

?
15 lut 17:36
panteon: tak
15 lut 17:38
huehuehue: jak juz to zbadasz istnienie asymptot pionowych zabierasz sie do badania asymptot ukosnych
| | f(x) | |
y=ax+b gdzie a= |
| przy x−−>∞ a b=f(x)−x przy czym gdy masz sytuacje ze wychodzi Ci a=0 |
| | x | |
b=np
12 
to masz asymptote pozioma
15 lut 17:43
GG: ale ja ci zadałem pytanie czy mam podstawić minus jedną drugą w całej funkcji pod x CZY mam w
tej funkcji wyciagnac x przed nawias i zobaczyć do czego dąży każdy element


?

rozumeisz o co mi chodzi?
15 lut 17:43
huehuehue: mala poprawka b=f(x)−ax
15 lut 17:44
huehuehue: nie wstaw na zywca −1/2 za x do funkcji
15 lut 17:45
GG: ok wiec podstawiłem na zywca i mi wyszło − 3/4 nad 0... no i co to w ogole jest
15 lut 17:48
huehuehue: a liczba przez 0 to
15 lut 17:50
GG: aha nieskończoność! czyli co wynikiem jest −∞
15 lut 17:52
huehuehue: liczac lewa granice tak ale przy prawej bedzie ?
15 lut 17:57
GG: no właśnie wychodzi chyba na to że będzie ∞
15 lut 18:01
panteon: dobrze
15 lut 18:01
huehuehue: ok to teraz asymptoty ukosne badasz
15 lut 18:03
GG: okej wiec mam z prawej i lewej strony obliczone co dalej?
15 lut 18:04
panteon: | | 1 | |
więc prosta x=− |
| jest asymptotą pionową funkcji musisz sprawdzić jeszcze drugi punkt w |
| | 2 | |
ten sam sposób
15 lut 18:05
GG: przyznam szczerze ze nie rozumiem jak w ogole zacząć po obliczeniu granic z prawej i lewej
strony....
mam te dwa limesy i nie weim co dalej co zrobic
15 lut 18:10
panteon: jeżeli w dziedzinie masz lukę to tam jest potencjalna asymptota pionowa czyli pionowa prosta do
której wykres funkcji przybliża się z obu stron liczysz w tym punkcie granice z lewa i z prawa
jeżeli CI wyjdzie: ∞ i ∞ , −∞ i∞ , −∞ i −∞, to bingo tam jest asymptota jeśli wyjdzie choć
jeden punkt to nie ma asymptoty
15 lut 18:16
GG: no wyszlo −∞ i ∞. więc co dalej się robi?
15 lut 18:18
panteon: | | 1 | |
już Ci napisałem znalazłeś asymptote pionową x=− |
| teraz sprawdź czy przypadkiem nie ma |
| | 2 | |
drugiej asymptoty pionowej w tym drugim punkcie który wypadł z dziedziny (liczysz w ten sam
sposób) gdy już sprawdzisz wszystkie pionowe szukasz ukośnych metodą jaką napisał hueue
15 lut 18:22
GG: okej policzyłem wyszła −∞ i∞ i co?
15 lut 18:27
GG: aha liczę te ukośne chwilka
15 lut 18:28
panteon: tak ale najpierw sprawdź drugi punkt bo mogą być 2 pionowe
15 lut 18:30
GG: od poczatku policzylem lim dla x−>−1/2
− wyszlo z tego −
∞. Pozniej policzylem lim dla
x−>−1/2
+ wyszło
∞. Policzyłem też lim dla drugiego punktu z dziedziny czyli dla 1. lim dla
x−>−1
− wyszło −
∞. lim dla x−>−1
+ wyszlo
∞. tak to miałem zrobic
15 lut 18:37
panteon: dla 1 źle policzyłeś granice
15 lut 18:39
GG: racja wyszło 0/0 czyli 0?
15 lut 18:42
panteon: nie symbol nie oznaczony czyli l'hospital
15 lut 18:45
GG: dobra dzięki chłopaki ale ja tego nie rozumiem i wygląda na to że tego nie pojmę szkoda waszego
czasu dzięki
15 lut 18:47
15 lut 18:47
Mila:

1)
2x
2 −x −1 =0
Δ=1+4*2=9
x
1=−0,5 lub x
2=1
D:
| | (x−1)(x+1) | |
f(x)= |
| ⇔ |
| | (2x+1)(x−1) | |
Asymptoty pionowe
| | x+1 | | c+ | |
Limx→−0,5− |
| =−∞ [ |
| ] |
| | 2x+1 | | 0− | |
x=−0,5 asymptota pionowa
w x=1 nie ma asymptoty
2) asymptoty ukośne
| | f(x) | | x+1 | |
a=limx→∞ |
| =limx→∞ |
| =0 |
| | x | | x(2x+1) | |
| | f(x) | | x+1 | |
limx→−∞ |
| =limx→∞ |
| =0 |
| | x | | x(2x+1) | |
asymptot ukośnych nie ma
3) asymptota pozioma
| | x+1 | | 1 | |
limx→∞f(x)=limx→∞ |
| = |
| |
| | 2x+1 | | 2 | |
| | x+1 | | 1 | |
limx→−∞f(x)=limx→−∞ |
| = |
| |
| | 2x+1 | | 2 | |
15 lut 18:50
GG: dzięki! juz coś bardziej kumam!
15 lut 19:14
Mila: Pisz pytania, jak nas nie trafi asteroida, to odpowiem.
15 lut 19:15
GG: do tego nie mam w sumie... został problem tylko z 2 zadaniem
15 lut 19:17
huehuehue: f(x) jest ciagla jezeli f(x)−−−>f(a) przy x−−>a
15 lut 19:20
huehuehue: a propo asteroidy to nie ale meteoryt czemu nie troche pieniedzy by do kieszeni wpadlo
15 lut 19:21
GG: huehuehue dzieki ale takie cos do mnei nie trafia ja nie poradze sobie z takim czyms ja musze
meic łopatologicznie
15 lut 19:25
Mila: Policz granice w punktach zmiany wzoru− mają istnieć i mieć wartość f(x0)
x0=2
Najlepiej narysuj i zobacz, czy są "urwiska".
15 lut 19:37
Mila: Jaka wartość dla x=2 , wydaje mi się, że powinno być 5 a nie −5.
15 lut 20:39
huehuehue: tak masz racje powinno byc 5
15 lut 20:58
GG: dobra dzięki wam wszystkim za pomoc!
16 lut 08:58