Geometria analityczna - proste.
izabb: Witam, mam zadanie z poziomu rozszerzonego.
Dla jakich wartości parametru m punkt przecięcia prostych y=mx+2 oraz x+my−1=0 należy do
prostokąta o wierzchołkach A(−2,1) B(−2,−1) C(1,−1) D(1,1)?
Nie mam pojęcia jak ograniczyć te proste, by przypadkiem punkt nie znajdował się na prostej
zawierającej np.pkt AB ale po za długością boku prostokąta.
Bardzo proszę o pomoc.
15 lut 17:10
Tad:
... zrób rysunek ... wtedy na pewno zobaczysz=
15 lut 17:15
Aga1.:

Najpierw rozwiąż układ i wylicz x i y.
Następnie układ nierówności ( boki prostokąta należą do prostokąta).
−2≤x≤1
−1≤y≤1
16 lut 08:30
Rr: a jak wyliczyć y
31 sie 14:02