help!
Wydi: Znajdź pierwiastki wielomianu i określ ich krotność:
w(x)=(x+1)
5+(x+1)
4
myślałem że odpowiedzią jest x=−1 (9−krotny) jednak w odp jest inna wartość.
Proszę o jakieś wytłumaczenie
21 lip 14:24
AS: Wyłącz (x + 1)4 przed nawias i uporządkuj.
Przedstaw wszystko w postać iloczynową
i zobacz ile razy pierwiastek −1 powtarza się.
21 lip 14:30
Wydi: w(x)=(x+1)5+(x+1)4
w(x)=(x+1)4(x+1+1)
w(x)=(x+1)4(x+2)
x=−1(pierw. 4−krotny) i x=−2 (pierw. jednokrotny)
21 lip 14:38
Wydi: Dzięki AS!
21 lip 14:38