geometria analityczna
Zuz: Dane są punkty A (0,0) i B (2,6). Symetralna odcinka AB przecina oś ox w punkcie C. oblicz
wspolrzedne punktu c
15 lut 16:47
Mila: To zadanie jest rozwiązane kilka razy, czy to Ty go wpisywałaś?
15 lut 16:51
ICSP: S − środek odcinka AB. Należy on do symetralnej
a − współczynnik kierunkowy prostej AB
a
1 − współczynnik kierunkowy symetralnej
b − rzędna punktu C
mam kolejno :
| | 0 + 2 | | 6 + 0 | |
S( |
| ; |
| ) = S(1;3) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
a1 = − |
| // otrzymane z warunku prostopadłości prostych a * a1 = −1 |
| | 3 | |
symetralna ma zatem równanie :
| | 1 | |
y = − |
| x + b wstawiając współrzędne punktu : |
| | 3 | |
15 lut 16:52
ICSP: ajć źle przeczytałem

w takim razie b nie jest rzędną punktu c tylko jest po prostu współczynnikiem b symetralnej
wracamy do wyznaczenia symetralnej :
szukamy pkt przecięcia z osią OX ⇒ y = 0
x = 10
C(10 ; 0)
15 lut 16:57
Zuz: nie, nie ja
nigdzie go nie widzialam, ono jest z matury probnej teraz z lutego z oke...
15 lut 16:58
miki: hhf6487rfvgm
2 paź 20:29