1
andrzej: Wyznacz resztę z dzielenia
W(x)=x2013 − 2x2012 + 2x2011 − 1 przez wielomian G(X)= x3 − x
15 lut 16:34
Mila:
x3−x=x(x2−1)=x(x−1)(x+1)
oblicz reszty z dzielenia w(x) przez każdy z czynników
reszta z dzielenia w(x) przez (x3−x) ma postać :R(x)=ax2+bx+c
pomyśl co dalej zrobić.
15 lut 16:42
andrzej: No własnie doszedłem do tego etapu
W(0)=−1
W(1)=0
W(−1)=−6
i co dalej nie wiem
15 lut 16:44
yyy: αβ
15 lut 16:55
Mila:
W(x)=x(x−1)(x+1)*Q(x)+R(x)
podstaw kolejno :0,1,−1 do R(x) i będziesz miał układ 3 równań z trzema niewiadomymi
15 lut 16:55
andrzej: Okej. A ostatnie pytanie skąd wiadomo że reszta ma postać ax2+bx+c
15 lut 16:58
Beti: W(x) = G(x)*P(x) + R(x) −−> tak można zapisać wielomian W na podstawie treści zad.
wiedząc, że R(x) jest wielomianem maksymalnie drugiego stopnia mamy:
W(x) = x(x−1)(x+1)*P(x) + (ax2+bx+c)
i teraz:
W(0) = c
W(1) = a+b+c
W(−1) = a−b+c
porównaj teraz to co ja otrzymałam z wartościami, które Ty dostałeś dla W(0), W(1), W(−1).
Dostaniesz 3 równania z trzema niewiadomymi.
15 lut 17:02
Mila: Jeżeli dzielisz liczbę przez 4, to reszta jest mniejsza od 4.
podobnie z wielomianem, jeśli dzielisz przez wielomian 3 stopnia, to reszta ma stopien 2 albo 1
albo jest liczbą różną od zera albo zerem.
15 lut 17:18