Wyznacz liczbę naturalną n, dla której zachodzi równanie:
kOOrd: Wyznacz liczbę naturalną n, dla której zachodzi równanie:
41∙42∙43∙ ... 4n = 852
Nie mam żadnego pomysłu na to zadanie dlatego za wszelką pomoc będę wdzięczny.
15 lut 16:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
8a = (23)a = 23a
41*42...4n = 41+2+...+n = 22(1+2+...+n)
potęga to suma ciągu arytmetycznego ... policz ta sumę
przyrównaj do siebie
15 lut 16:30
Mila:
41+2+3+4+....+n=(23)52
41+2+3+4+....+n=2156
41+2+3+4+....+n=478
dokończ
15 lut 16:32
kOOrd: Ok, dziękuję za pomoc.
15 lut 16:33
Beti: zamieniasz wszystkie 4 oraz 8 na potęgę 2:
41 = 22*1
42 = 22*2
itd
a potem:
22*24*26*...*22n = 2156
22+4+6+...+2n = 2156
2+4+6+...+2n = 156 /:2
1+2+3+...+n = 78
lewa strona jest sumą n początrkowych wytazów c. arytmetycznego − policz tą sumę i podstaw do
równania. Otrzymasz ostatecznie równanie kwadratowe.
15 lut 16:38
Eta:
n(n+1)= 156 = 12*13 ⇒
n=12
15 lut 21:05