Sprawdzic czy podane proste sa równoległe, ientyczne czy sie przecinaja.
olek: Sprawdzić czy podane proste sa równoległe, identyczne czy się przecinają. w przypadku prostych
przecinających się znaleźć punkt wspólny.
p: x=3+t , y=2−t
k: x=3t , y=−2t
15 lut 15:56
Janek191:
p :
x = 3 + t
y = 2 − t
Dodajemy stronami :
x + y = 5
y = − x + 5
−−−−−−−−−−−−
k :
x = 3 t / * 2
y = − 2 t / * 3
więc
2x = 6 t
3y = − 6 t
Dodajemy stronami :
2x + 3y = 0
3y = − 2x
y = ( − 2/3) x
−−−−−−−−−−−−−−−
Te proste nie są równoległe ani identyczne.
Proste przecinają się .
− x + 5 = ( −2/3) x / * ( −3)
3x − 15 = 2x
3x −2x = 15
x = 15
−−−−−−−
y = − 15 + 5 = − 10
−−−−−−−−−−−−−−−−
A = ( 15; − 10) − punkt wspólny danych prostych.
===========================================
15 lut 22:33