wielomiany
Robal: Mógłby ktoś wyjaśnić jak to zrobić z parametrem?
(x−2)2+6(x−2)+9
15 lut 14:48
Robal: tzn. chodzi by podstawić
k=x−2
dalej robię
k2−2k+1
k0=1
ale co dalej?
15 lut 14:49
panteon: jak za k podstawisz x−2 to równanie będzie wyglądało: k2 +6k + 9 = 0
15 lut 14:55
Cusack: daj pełne polecenie
15 lut 14:55
Robal: o rany, ale tak czy siak nie wiem co dalej zrobić.
k0=−3
15 lut 14:56
Robal: Rozłóż wielomian na czynniki, stosując jak najprostszą metodę
15 lut 14:57
Cusack: panteon Ci napisał przecież.
rozwiązujesz równanie z parametrem k, później wracasz do podstawienia
15 lut 14:59
Robal: ale nie potrafię zrobić tego z tym parametrem.
15 lut 15:00
panteon: to za x−3 podstawiasz −3 i masz pierwiastek tylko musisz pamiętać że to pierwiastek dwukrotny.
możesz też odrazu to I−sze równanie pomnożyć i wyjdzie ci równanie kwadratowe z x i też
liczysz pierwiastki. nie wiem która metoda jest prostsza.
15 lut 15:01
Cusack: zwykłe równanie kwadratowe
można zwinąć do (k+3)2=0
czyli k+3=0 ⇒ k=−3
wracasz do podstawienia teraz
15 lut 15:02
panteon: *to znaczy za k podstawiasz z powrotem x−3
15 lut 15:02
Robal: w odpowiedziach mam (5x+3)2 dlaczego te 5x?
15 lut 15:03
Robal: (x+3)2 wychodzi mi takie coś, teraz jak dobrnąć do ostatecznego wyniku?
15 lut 15:04
Cusack: a jak brzmiało wgl polecenie do tego?
15 lut 15:06
Robal: Rozłóż wielomian na czynniki, stosując jak najprostszą metodę
15 lut 15:06
Cusack: (x−2)2+6(x−2)+9=x2−4x+4+6x−12+9=x2+2x+1=(x+1)2
15 lut 15:13
Robal: a mógłbyś mi jakoś wytłumaczyć z tym podstawianiem pod K?
15 lut 15:15
Dominik: no to masz
k = x − 2
k2 + 6k + 9 = 0
(k + 3)2 = 0
x − 2 + 3 = 0
x = −1
taki jest pierwiastek x rownania. a = 1 wiec w postaci iloczynowej funkcja kwadratowa ma postac
W(x) = (x + 1)2
15 lut 15:19
Robal: Macie pomysł jak to zrobić?
x(3x−1)(x−1)>(rowne)(5x−4)(3x−1)
rozwiąż nierówność. Mi nie wychodzi po przemnożeniu nawiasów i wrzuceniu na 1 stronę
15 lut 15:35
panteon: zauważ że po obu stronach masz ten sam nawias
15 lut 15:37
Robal: mogę go po prostu skrócić tak?
no ok więc robie dalej tak:
(x2−1)−(5x−4)>= 0
15 lut 15:38
Cusack: x(3x−1)(x−1)−(5x−4)(3x−1)≥0
(3x−1)(x2−x−5x+4)≥0
(3x−1)(x2−6x+4)≥0
szukaj pierwiastków i narysuj wężyk
15 lut 15:39
panteon: możesz, ale x(x−1)≠x2−1
15 lut 15:40
Robal: Dlaczego masz
(3x−1)(x2−x−5x+4)≥0
skoro tam było odejmowanie?
15 lut 15:47
Cusack: metoda grupowania wyrazów
15 lut 15:52
Cusack: podobnych
15 lut 15:53