zadania z probabilistyki - jak rozwiązać?
grzeg: Zadania z przedmiotu Metody probabilistyczne i statystyka:
Dla mnie te zadania to czarna magia, proszę o jakąś podpowiedź lub sposób rozwiązania:
zad 1. Na zadanym poziomie istotności 0,05 przeprowadzić test zgodności otrzymanych liczebności
klas nr 0, i 2 z rozkładem hipotetycznym B(2,1/3) jesli w n=900 − elementowej próbie było:
klasa 0 = n1 = 380 elementów
klasa 1 = n2 = 410 elementów
klasa 2 = n3 = 110 elementów
zad 2. dla układu o zadanej strukturze niezawodnościowej
v(x1,x2,x3,x4,x5) = [x1 v (x2 ∧ x3)] ⋀ (x2 v x4 v x5)
− naszkicować odpowiadający graf połaczeń szeregowo równoległych
− podać wszystkie minimalne ścieżki zdatności
− obliczyc funkcję niezawodności podanego układu R(t) = {Tu > t}, t >= 0, przy założeniu że
elementy mają niezalezne trwałości o zadanych funkcjach niezawodności Rj(t), t >= 0, j=1....5
zad 3. Znaleźć gęstość Fz oraz wartość średnią (oczekiwaną) E(Z) dla zmiennej losowej Z o
dystrybuancie Fz danej równości:
Fz(z) = P {Z <= z} = { o, dla z<0, 1/2z2, dla 0<=z<1, 1−1/2e(−5(z−1)) dla 1 <=z }
15 lut 14:24