oblicz całkę stosując metodę podstawiania
karina: | | 1 | | 1 | |
∫sin( |
| x − 3) dx = − cos ( |
| x − 3) ? |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
podstawiłam za t= |
| x − 3 a dt = |
| dx czyli dx=2dt ? |
| | 2 | | 2 | |
15 lut 14:09
15 lut 14:14
panteon: zapomniałaś o dwójce
15 lut 14:16
karina: nie rozumiem, gdzie?
15 lut 14:20
panteon: jeśli dx = 2dt to za dx musisz podstawić 2dt czyli ∫2sint dt
15 lut 14:21
karina: no to zrobiłam tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫sint 2dt = 2 (−cost)dt = 2 (−cos( |
| x−3)* |
| dx = −cos( |
| x−3) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
nie widzę błedu
15 lut 14:25
panteon: | | 1 | |
nie możesz potem znowu sobie podstawić |
| dx |
| | 2 | |
15 lut 14:32