wielomian
Rlo: Prymitywne pytanie:
Jesli mam W(x) = (x−5)(x2−7) to mogę przyrównać x2−7 do zera i z tego policzyć bez żadnych
obaw o to, że to będzie niepoprawny zapis czy coś podobnego?
15 lut 13:34
m: no jezeli szukasz miejsc zerowych to tak, zobacz
x2−7 przyrownujesz do zera
czyli
(x−5) * 0 = 0 czyli bedzie to miejsce zerowe
15 lut 13:37
Rlo: Ok, dzięki

po prostu jestem samoukiem i czasem mam wątpliwości i wolę się upewnić, a to
forum jest chyba jedynym wyjściem, więc z góry sorry za zaśmiecanie takimi pytaniami.
15 lut 13:39
Krzysiek : Jesli masz tak (x−5)(x2−7)=0 to x−5=0 lub x2−7=0 wiec x=+/−√7
wiec (x−5)(x−√7)(x+√7)=0
15 lut 13:43
m: pisz chetnie pomoge bo i tak musze przy komputerze caly dzien spedzic dzisiejszy
15 lut 13:48