wielomiany
A: Rozłóż wielomian na czynniki:
x3−4x+3
15 lut 13:11
Krzysiek : Podpowiem CI. Ogolnie to szukasz pierwiastkow wsrod dzielnikow wyrazu wolnego −Tw Bezout
Po drugie to zapoznaj sie z twierdzeniem o pierwiastkach wymiernych.
Teraz po trzecie . Suma wspolczynnkow wielomianu wynosi 0 wiec pierwiastkiem wielomianu bedzie
1 czyli
W(1)=0
Wiec podziel ten wielomian przez dwumian (x−1) − pisemnie lub hornerem potem dostaniesz
trojmian kwadratowy a to juz wiesz jak rozlozyc
15 lut 13:20
pigor: ..., np. tak :
x3−4x+3= ⇔ x
3−x
2+x
2−x−3x+3=0 ⇔ x
2(x−1)+x(x−1)−3(x−1)= 0 ⇔
⇔ (x−1)(x
2+x−3)= 0 i dalej Δ=1+4*3=13,
√Δ=
√13 i x=
12(−1±
√13) ⇒
15 lut 13:58