Udowodnic granice
Marta: | | 1 | |
Mam udowodnic z definicji ze lim n→∞ |
| =0. I doprowadzilam do wyniku ostatecznego |
| | n−5 | |
| | 1 | |
n< |
| +5 czy to jest dobrze.? |
| | ε | |
15 lut 13:00
Marta: A funkcja odwrotna do takiej fynkcji y=1+log(x−1) to 10
x−1+1
I granica takiego ciagu n
2sin1/n
2 to 0 ? Mozna bylo sobie to z tw o trzech ciagach ograniczyc
−1/n
2 i 1/n
2
?
15 lut 13:27
asdf: w pierwszym liczysz:
drugie nie wiem bo nie potrafie sie z tego rozczytać
15 lut 13:34
Marta: Funkcja odwrotna do y=1+ log(x−1) . I mi sie wydaje zeto bedzie taka i czy to jest dobrze
10
x−1+1

?
15 lut 13:40
Marta: | | 1 | |
A co do tej granicy to lim n→∞ n2sin |
| to bedzie 0  |
| | n2 | |
15 lut 13:42
Marta: Odswiezam
15 lut 14:14
panteon: | | sinx | |
skorzystaj ze wzoru |
| =1 gdy x→0 |
| | x | |
15 lut 14:19
Marta: Ale →∞ dobrze to zrobilam czy nie.?
15 lut 14:25
asdf: chodzi Ci o pierwsze zadanie? Jeżeli tak − to popatrz na znaki..jeżeli uważasz, że dobrze
zrobiłaś to nie rozumiesz definicji granicy.
15 lut 14:29
panteon: | | sin(coś) | |
ale x to może być cokolwiek byle dążyło do 0 sprój to zapisać w postaci |
| i |
| | coś | |
zobacz czy to coś nie dązy do 0 przypadkiem
15 lut 14:30
Marta: Nie, 1 wiem ze zle zrobilam a ty dobrze ale chodzi mi o ta funkcje odwrotna
15 lut 14:35