zmienna losowa
dfx: czy ktoś da rade rozwiązać to zadanie lub mi je wytłumaczyć
zmienna losowa x ma rozkład o gęstości f(x) 2x dla 0≤x≤1 0 poza tym
wyznaczyć i narysować dystrybuante
| | 1 | | 1 | |
a) w oparciu o dystrybuante obliczyć P( |
| ≤x< |
| ) |
| | 3 | | 2 | |
b średnią
15 lut 12:34
AC:
F(x) = ∫0x 2t dt = x2
P(1/3≤x≤1/2) = ∫1/31/22xdx = (1/2)2 −(1/3)2 =1/4−1/9 = 5/36
E(x) = ∫01 x*f(x)dx =∫01 x* 2x dx = ∫01 2x2 dx = 2/3x3|01 = 2/3
15 lut 12:50
Basiek: Funkcja gęstości− to zwyczajnie, po ludzku, taka funkcja, która pokazuje jak wygląda rozkład
prawdopodobieństwa.

Dystrybuanta? W dyskretnej zmiennej losowej F(x)=P(X<x)
Prawdopodobieństwo tego, że zmienna losowa przyjmie wartość mniejszą od jakiegoś tam x.

A w losowej? Tak samo. Tylko to musisz policzyć przez całkę.
F(x)=∫
−∞x f(t) dt
No, ale skoro mamy tu trzy 'wzory' niejako, to musimy rozbić to na trzy przypadki.
dla x<0
F(x)=∫
−∞x 0 dt=0
dla x≤1
F(x)=∫
−∞0 0 dt + ∫
0x 2t dt= x
2
dla x∊(−
∞,+
∞)
F(x)=F(x)=∫
−∞0 0 dt + ∫
01 2t dt+∫
1x 0 dt= 1
Narysować wykres i...
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a) P( |
| ≤x<U{1]{2})= F( |
| )−F( |
| )= .... |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
b) średnia: Nie mam pojęcia, jak to zrobić. Znam wzór:
Z tym, że wg tego, co tu napisano mamy do czynienia z przedziałem (−
∞,
∞)
15 lut 13:01
Basiek: Przepraszam, jak zawsze zbyt wolno.
15 lut 13:03
AC:
Basiek to nie jest ten wzór na średnią
15 lut 13:04
Basiek: E(X) to wartość oczekiwana/ wartość średnia/ nadzieja matematyczna.
Miałam z tego jedne zajęcia, może nazywają to też zwykłą średnią. Nie wiem. Ten 'mój' wzór
zdecydowanie tu nie pasuje. Wartość oczekiwana− może prędzej. Aczkolwiek ze słowem "średnia"
kojarzy mi się... średnia.

Ale nic. Przepraszam za błąd.
15 lut 13:06
dfx: nic nie szkodzi kogo pytam to nie wie jak to zadanie zrobić a baba twierdzi że musimy to umieć
i nie chce wytłumaczyć mam jeszcze jedno f(x) −2x dla −1≤x≤0 0 poza tym
obliczyć P(−0,75≤x<−0.25) i średnią
15 lut 13:07
dfx: mnie wogóle nie było na tym w szkole i prawdopodobieństwo omijam szerokim łukiem
15 lut 13:08
AC:
Średnia to jest wartość oczekiwana E(x)
E(x) = ∫−∞∞ x f(x) dx
15 lut 13:09
Basiek: @AC− Dobrze wiedzieć. Już niedługo statystyka.

Dzięki.
@dfx− wszystko tak samo, tylko w odpowiednich miejscach 'podmieniasz' dane na inne...
15 lut 13:12
dfx: oki wielkie dzięki dla was
15 lut 13:13
Trivial:
Basiek, to co napisałaś to wartość oczekiwana funkcji dla rozkładu prostokątnego. W
przedziale [a,b] każdy punkt x jest tak samo prawdopodobny. Poza przedziałem mamy
| | 1 | |
prawdopodobieństwo 0. Zatem f(x) = |
| . Wartość oczekiwana funkcji g(x) w tym przedziale |
| | b−a | |
wynosi:
| | ∫abg(x)dx | |
E[g(x)] = ∫abg(x)*f(x)dx = |
| . |
| | b−a | |
15 lut 14:45
Basiek: W zasadzie... też logiczne, skoro poza przedziałem wartość jest równa.

Ja sama wolę nie spekulować, ale dzięki
Trivial. Good to know.

Teraz dobrałam się do dziwnych informacji, które mówią mi, że w zasadzie to znam
tylko
rozkład dwumianowy i prostokątny...
15 lut 15:02