matematykaszkolna.pl
zmienna losowa dfx: czy ktoś da rade rozwiązać to zadanie lub mi je wytłumaczyć zmienna losowa x ma rozkład o gęstości f(x) 2x dla 0≤x≤1 0 poza tym wyznaczyć i narysować dystrybuante
 1 1 
a) w oparciu o dystrybuante obliczyć P(

≤x<

)
 3 2 
b średnią
15 lut 12:34
AC: F(x) = ∫0x 2t dt = x2 P(1/3≤x≤1/2) = ∫1/31/22xdx = (1/2)2 −(1/3)2 =1/4−1/9 = 5/36 E(x) = ∫01 x*f(x)dx =∫01 x* 2x dx = ∫01 2x2 dx = 2/3x3|01 = 2/3
15 lut 12:50
Basiek: Funkcja gęstości− to zwyczajnie, po ludzku, taka funkcja, która pokazuje jak wygląda rozkład prawdopodobieństwa. emotka Dystrybuanta? W dyskretnej zmiennej losowej F(x)=P(X<x) Prawdopodobieństwo tego, że zmienna losowa przyjmie wartość mniejszą od jakiegoś tam x. emotka A w losowej? Tak samo. Tylko to musisz policzyć przez całkę. F(x)=∫x f(t) dt No, ale skoro mamy tu trzy 'wzory' niejako, to musimy rozbić to na trzy przypadki. dla x<0 F(x)=∫x 0 dt=0 dla x≤1 F(x)=∫0 0 dt + ∫0x 2t dt= x2 dla x∊(−,+) F(x)=F(x)=∫0 0 dt + ∫01 2t dt+∫1x 0 dt= 1 Narysować wykres i...
 1 1 1 
a) P(

≤x<U{1]{2})= F(

)−F(

)= ....
 3 2 3 
b) średnia: Nie mam pojęcia, jak to zrobić. Znam wzór:
abf(x) dx 

=....
b−a 
Z tym, że wg tego, co tu napisano mamy do czynienia z przedziałem (−,)
15 lut 13:01
Basiek: Przepraszam, jak zawsze zbyt wolno.
15 lut 13:03
AC: Basiek to nie jest ten wzór na średnią
15 lut 13:04
Basiek: E(X) to wartość oczekiwana/ wartość średnia/ nadzieja matematyczna. Miałam z tego jedne zajęcia, może nazywają to też zwykłą średnią. Nie wiem. Ten 'mój' wzór zdecydowanie tu nie pasuje. Wartość oczekiwana− może prędzej. Aczkolwiek ze słowem "średnia" kojarzy mi się... średnia. Ale nic. Przepraszam za błąd. emotka
15 lut 13:06
dfx: nic nie szkodzi kogo pytam to nie wie jak to zadanie zrobić a baba twierdzi że musimy to umieć i nie chce wytłumaczyć mam jeszcze jedno f(x) −2x dla −1≤x≤0 0 poza tym obliczyć P(−0,75≤x<−0.25) i średnią emotka
15 lut 13:07
dfx: mnie wogóle nie było na tym w szkole i prawdopodobieństwo omijam szerokim łukiememotka
15 lut 13:08
AC: Średnia to jest wartość oczekiwana E(x) E(x) = ∫ x f(x) dx
15 lut 13:09
Basiek: @AC− Dobrze wiedzieć. Już niedługo statystyka. emotka Dzięki. @dfx− wszystko tak samo, tylko w odpowiednich miejscach 'podmieniasz' dane na inne...
15 lut 13:12
dfx: oki wielkie dzięki dla wasemotka
15 lut 13:13
Trivial: Basiek, to co napisałaś to wartość oczekiwana funkcji dla rozkładu prostokątnego. W przedziale [a,b] każdy punkt x jest tak samo prawdopodobny. Poza przedziałem mamy
 1 
prawdopodobieństwo 0. Zatem f(x) =

. Wartość oczekiwana funkcji g(x) w tym przedziale
 b−a 
wynosi:
 abg(x)dx 
E[g(x)] = ∫abg(x)*f(x)dx =

.
 b−a 
15 lut 14:45
Basiek: W zasadzie... też logiczne, skoro poza przedziałem wartość jest równa. Ja sama wolę nie spekulować, ale dzięki Trivial. Good to know. emotka Teraz dobrałam się do dziwnych informacji, które mówią mi, że w zasadzie to znam tylko rozkład dwumianowy i prostokątny...
15 lut 15:02