ekstrema funkcji
magduśka: Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji:
f(x)=(x2−10x+9)ln(x−1)−12x2+9x
15 lut 11:52
magduśka: na początku liczymy pochodną?
Czyli pochodna będzie wynosić: −x2−8x−1x−1
15 lut 12:47
magduśka:
15 lut 14:37
Lemon: I teraz tą pochodną przyrównujesz do 0
15 lut 14:41
magduśka: tak i wyjdzie mi równanie kwadratowe, więc licze Δ , x1=−4+√15, x2=−4−√15
Potem rysuje oś i zaznaczam te pkt ?
15 lut 14:48
Lemon: Tak, ekstrema na wykresie to te punkty co przetną oś, jeżeli przechodzi od wartości ujemnych do
dodatnich, to jest to minimum lokalne, a jeżeli na odwrót to jest to maksimum lokalne
15 lut 14:53
Lemon: Tylko nie wiem czy dobrze obliczyłaś tą pochodną...
15 lut 14:56
Lemon: Tam między: (x2−10x+9) , a ln(x−1) jest iloczyn?
15 lut 15:00
Lemon: Jak tak to na pewno źle obliczona pochodna
15 lut 15:00
15 lut 15:02
magduśka: tak tam jest mnożenie
15 lut 15:03
panteon: dfx: jesteś pewien?
15 lut 15:07
panteon: pochodna to (2x−10)ln(x−1) i to musisz przyrównać do zera
15 lut 15:23
magduśka: 2x−10*ln(x−1)+
x2−10x+9x−1 taka będzie pochodna
15 lut 15:24
panteon: nie, to co ja napisałem to już cała pochodna
15 lut 15:25
magduśka: jejku jak to

tak ma byc rozpisane: (x
2−10x+9)'*ln(x−1)+(x
2+10x+9)*ln(x−1)'
15 lut 15:30
panteon: | | 1 | |
no tak ale tam musisz do tego co napisałaś dodać (− |
| x2)' +(9x)' i dopiero wtedy masz |
| | 2 | |
pełny wynik i dodatkowo jak to równanie kwadratowe w liczniku rozłożysz na czynniki to....sama
zobacz co się stanie.
15 lut 15:33
magduśka: tak już wiem, dzięki
15 lut 15:49