Macierze odwzorowań
danoel:
Wyznacz macierz przekształcenia liniowego w bazach, mógłby ktoś sprawdzić czy jest to dobrze?
f:R4→R3
B1=((1,0,0,0)(0,1,0,0)(0,0,1,0,)(0,0,0,1))
B2=((1,0,0)(0,1,0)(0,0,1))
f(x,y,z,t)= (3x+3y+2z,8y−7t,−3x+y+5z−2t)
f(1,0,0,0)=(3,0,−3) to samo liczę dla reszczty i wychodzi mi taka macierz odwzorowania
Mf (B1,B2)= | 3 3 −2 0|
| 0 8 0 7 |
|−3 1 5 −2|
czy to wszystko?
15 lut 10:17
danoel: Czy jeśli w poleceniu będe miał Wyznaczyć macierz odwzorowania liniowego w bazach to tak samo
to robię? z góry dzięki za pomoc
15 lut 10:19
danoel: ?
15 lut 12:41