całka
Marta: Oblicz całke z funkcji wymiernej
15 lut 08:38
Janek191:
x − 1 A B
−−−−−−− = −−− + −−−−
x*(2x − 1) x 2x − 1
Mnożymy obustronnie przez x *( 2x − 1)
x − 1 = A*(2x − 1) + B*x
x − 1 = 2A x − A + B x = (2A + B) x − A
zatem
2A + B = 1 i A = 1
B = − 1
Mamy więc
x − 1 1 1
−−−−−−−− = −−− − −−−−
x*(2x − 1) x 2x − 1
x − 1 1 1
∫ −−−−−−− dx = ∫ −− dx − ∫ −−−−− dx = ln I x I − 0,5 ln I 2x − 1 I + C
x*(2x − 1) x 2x − 1
15 lut 09:17
Marta: a dlaczego 2A+B = 1 bo w tym momencie się zgubiłam
15 lut 09:24
Janek191:
Po lewej stronie przy x jest współczynnik równy 1 , więc i po prawej
musi być równy 1.
15 lut 10:17
Janek191:
Polecam : Analiza matematyczna w zadaniach część I − W. Krysicki, L. Włodarski
15 lut 10:25