prawdopodobienstwo
maciekk: 1.Ze zbioru liczb {1,2,...,13} losujemy trzy razy po jednej cyfrze ze zwracaniem. Oblicz
prawdopodobieństwo, że w ten sposób wylosujemy dokładnie jedną liczbę parzystą.
2. Ze zbioru liczb {1,2,...,15} losujemy dwa razy po jednej liczbie bez zwracania. Oblicz
prawdopodobieństwo, że w ten sposób wylosujemy co najmniej jedną liczbę nieparzystą. Wynik
przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego.
3. W urnie A są 4 kul białych i 5 czarnych, w urnie B są 3 kule białe i 6 kul czarnych.
Losujemy po jednej kuli z każdej urny. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyjmiemy kule w jednym
kolorze. Wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego.
4. W urnie jest 7 kul białych i 3 kule czarne. Losujemy z tej urny jedną kulę, a następnie z
pozostałych kul znowu losujemy jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyjmiemy kule o
różnych kolorach. Wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego
Prosilbym o dosc lapatologiczne wytlumaczenie kazdego zadania, Dzieki.
15 lut 00:39
irena_1: 1.
W zbiorze jest 6 liczb parzystych i 7 nieparzystych.
Możemy losować pnn, npn, nnp, gdzie losowanie każdej parzystej (p) jest z prawdopodobieństwem
| | 6 | | 7 | | 6 | | 49 | | 882 | |
P(A)=3* |
| *( |
| )2=6* |
| * |
| = |
| |
| | 13 | | 13 | | 13 | | 169 | | 2197 | |
15 lut 09:19
Janek191:
Do z. 1
Czy 10,11,12,13, to cyfry ?
15 lut 09:19
irena_1: 2.
Jest 7 parzystych i 8 nieparzystych
A'− zdarzenie przeciwne − wylosowano obie parzyste
Najpierw losujemy jedną z 7 z 15 kul w zbiorze, za drugim razem jedną z 6 z 14 kul w zbiorze
15 lut 09:22
irena_1: 3.
Możemy wylosować b
ab
b lub c
ac
b
| | 4 | | 3 | | 5 | | 6 | | 4+10 | | 14 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | | 27 | | 27 | |
15 lut 09:23
irena_1: 4.
A={bc, cb}
| | 7 | | 3 | | 3 | | 7 | | 7 | | 7 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| =2* |
| = |
| |
| | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 30 | | 15 | |
15 lut 09:24
Aga1.: 10, 11, 12, .. to liczby, a nie cyfry.
10 to liczba dwucyfrowa
1, to cyfra, a zarazem liczba jednocyfrowa
15 lut 10:40
maciekk: blad w ksiazce, odpowiedzi ireny zgadzaja sie z odpowiedziami

Dzieki i pozdrawiam.
15 lut 12:43