Doświadczenie polega na dwukrotnym rzucie kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdar
flamamamaster: Doświadczenie polega na dwukrotnym rzucie kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
A − za drugim rzutem wypadła liczbą większa niż za pierwszym razem
B − za pierwszym razem wypadła parzysta liczba oczek i suma liczb na obu kostkach podzielna
jest przez 4
15 lut 00:25
Beti: Spróbuj zrobić sam/−a; najlepiej po prostu wypisz pary, które odpowiadają opisowi zdarzeń.
Mogę sprawdzić, podpowiedzieć
15 lut 00:31
flamamamaster: A:
I rzut
1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6
2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6
3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6
4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6
5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6
6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 6,6
II rzut
1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6
2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6
3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6
4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6
5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6
6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 6,6
II rzut > I rzut
i dalej nie wiem..
15 lut 00:35
Beti: eeee... trochę przedobrzyłeś/−aś, bo zdublowane są wyniki. Powinno być tak:
Ω = {(1,1),(1,2),(1,3),(1,4), ... ,(6,5),(6,6)} −−> to są wszystkie wyniki tego doświadczenia i
jest ich: |Ω| = 6*6 = 36
teraz A:
A = {(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6),(2,3),(2,4), ... ,(5,6)} −−> dopisz te, których w środku
brakuje i policz ile ich wszystkich jest − otrzymasz |A|
15 lut 00:46
flamamamaster: 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6
2,3 2,4 2,5 2,6
3,4 3,5 3,6
4,5 4,6
5,6
|A| = 15?
15 lut 00:50
Beti: tak

czyli P(A) = ?
15 lut 00:52
flamamamaster: 15/36, tak?
15 lut 00:54
Beti: tak, tylko jeszcze skróć ten ułamek przez 3
15 lut 00:55
Beti: dajesz teraz B. Czekam.
15 lut 00:56
flamamamaster: Zatem treść rozwiązania podpunktu A powinna wyglądać tak:
| Ω | = 6*6 = 36
| A | = 15
P(A) = 15/36 = 5/12
15 lut 00:57
flamamamaster: no a B to po prostu na logikę, rozpisałem sobie możliwości i wyszło 9, mam rację?
15 lut 00:58
Beti: czemu aż 9

powinno być 5.
15 lut 00:59
flamamamaster: nie zauważyłem, że 1 wylosowana ma być parzysta. W takim razie 2,2 2,6 4,4 6,2 6,6
15 lut 01:00
Beti: zgadza się
15 lut 01:02
flamamamaster: dzięki serdeczne za pomoc
15 lut 01:03
Beti: cieszę się, że mogłam pomóc
15 lut 01:05