Całki
Kapelan: Całka
∫arctg4xdx u=arctg4x v'=1
| | 4x | | x | |
xarctg4x−∫ |
| =xarctg4x−4∫ |
| dx co dalej  |
| | 4x2+1 | | 4x2+1 | |
14 lut 23:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
podstawienie
t = 4x2 + 1
dt = 8x dx
14 lut 23:39
Kapelan: t=4x
2 + 1
dt= 8x dx
dt8=xdx
=xarctg4x −
14∫
dtt=xarctg4x −
14ln|4x
2+1| + C
14 lut 23:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
policz pochodną i sprawdź czy Ci wyjdzie dobrze
chwila chwila
| | 1 | |
pochodna z arctg(4x) to przecież |
|  więc masz źle |
| | (4x)2 + 1 | |
14 lut 23:51
Kapelan: (arctg4x)' =
14x2+1 * (4x)'=
14x2+1 * 4*(x)' =
14x2+1 *4 =
44x2+1
Dlaczego tak Ci wyszło
15 lut 00:00
jikA:
Ile to jest (4x)2?
15 lut 00:03
Kapelan: 16x2
15 lut 00:12
Kapelan: dzięki
15 lut 00:13