matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki proszę o sprawdzenie
Kapelan:
Całki proszę o sprawdzenie ln
2
xdx= u= ln
2
x v'=1 u'=2ln
2
x*
1
x
v= x xln
2
x−∫2ln
2
x=xln
2
x−2∫ln
2
x=xln
2
x−2........... Ani przez podstawienie ani przez część nie chce mi wyjść
t=lnx dt=
1
x
dx dtx=dx
14 lut 22:39
MQ:
Źle:
1
u'=2lnx*
x
14 lut 22:41
Krzysiek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2295.html
14 lut 22:42
Kapelan:
kolejny przykład zrobiony wielkie dzięki
14 lut 22:49