Rozłóż wielomian na czynniki
Przemo: Podane wielomiany należy zapisać w jak najprostrzej postaci wg prawa, że "każdy wielomian jest
iloczynem czynników stopnia najwyżej drugiego." Za pomocą takich właśnie czynników należy
zapisać te wielomiany. Podaję również odpowiedzi do zadań. Zależy mi żebyście powiedzieli w
jaki sposób rozwiązaliście poszczególne przykłady. Ja próbowałem je rozwiązać ale jestem na
nie zbyt ułomny

Pozdrawiam.
a)
w(x)=
12x
3−
16x
2−3x+1
Odpowiedź:
16(3x−1)(x−
√6)(x+
√6)
b)
w(x)=
23x
3−3x
2−6x+27
Odpowiedź:
13(2x−9)(x−3)(x+3)
c)
w(x)=x
5+x
4+x
3+x
2−2x−2
Odpowiedź:
(x+1)
2(x−1)(x
2+2)
d)
w(x)=x
3−
√2x
2+
√2x−2
Odpowiedź:
(x−
√2)(x
2+
√2)
adm: a)metodą grupowania wyrazów:
1/6 x
2 ( 3x−1) − (3x−1)= (1/6 x
2 − 1)(3x−1)=(3x−1)1/6(x−√6)(x+√6)
b)metodą grupowania wyrazów: (poniżej omówię szerzej tę metodę)
Mam parzystą liczbę składników (gdyby była nieparzysta to trzeba by próbować sprytnie rozbić
środkowy wyraz tak, aby dało się pogrupować) więc dzielę je na dwie grupki i z każdej z nich
wyciągam tyle ile najwięcej się da, tzn. z pierwszych dwóch wyrazów 2/3 x
2 a z dwóch
kolejnych 6 i otrzymuję:
2/3x
2(x−4,5)+6(−x+4,5)
Aby grupowanie było poprawne, w nawiasach musze mieć dokładnie to samo. Zauważam, że wyrazy
różnią się od siebie znakami, więc wyciągam (−1) z drugiego nawiasu i otrzymuję:
2/3x
2(x−4,5)−6(x−4,5)=(2/3x
2−6)(x−4,5)
Teraz zgodnie z zasadą "każdy wielomian jest iloczynem czynników stopnia najwyżej drugiego."
rozkładam na czynniki jeszcze pierwszy nawias przy pomocy delty (tak jak funkcja kwadratowa) i
otrzymuję to co napisałeś w odpowiedzi.
resztę spróbuj sam.
nie ma się z czego śmiać

. pozdrawiam