rozwiąż równanie
Heel: wyznacz liczbę rzeczywistych rozwiązań równania x*|x| = x+c w zależności od parametru c.
Zupełnie nie wiem jak się za to zabrać
14 lut 22:13
MQ: Możesz to potraktować jako układ równań kwadratowych:
−x2−x−c=0 dla x<0
x2−x−c=0 dla x≥0
i rozwiązywać osobno
14 lut 22:19
Heel: dziękuję
14 lut 22:21
Heel: jednak nie rozumiem, ale co mam z tym zrobić dalej. Obliczyłam deltę i np. w pierwszym mam
Δ=1−4c i co teraz?
14 lut 22:23
MQ: Δ<0 −−− brak rozwiązań rzeczywistych
Δ=0 −− 1 rozwiązanie, ale musisz sprawdzić, czy spełnia założenie x<0
Δ>0 −− 2 rozwiązania, ale sprawdzasz, czy oba spełniają założenie x<0
14 lut 22:31
Aga1.:

Rozwiązać graficznie
xIxI−x=c
rysując wykres y=xIxI−x −−kolor czerwony
np. dla c=0 równanie ma 4 rozwiązania (tyle rozwiązań, ile punktów wspólnych czerwony wykres z
niebieskim).
14 lut 22:56
Aga1.: Te podwójne czerwone kreski nie powinny się znaleźć na wykresie.
14 lut 22:57