przekroj osiowy stozka jest trojkatem rownobocznym o polu p{3}. oblicz v stozka
Paweł: przekroj osiowy stozka jest trojkatem rownobocznym o polu √3. oblicz v stozka
14 lut 21:47
14 lut 22:10
Janek191:
a − długość boku trójkąta równobocznego
zatem
a2 √3
PΔ = −−−−−− = √3 , więc a2 = 4 ⇒ a = 2, bo a > 0
4
a = 2 r = 2 ⇒ r = 1
h − wysokość stożka − wysokość trójkąta równobocznego
h = a √3/2 = 2 √3/2 = √3
Objętość stożka
V = (1/3) Pp *h = (1/3) π r2 *h
√3
V = (1/3) π *12 * √3 = −−−− * π
3
============================
16 lut 09:14