ciągi monotoniczność
KASIA: Zbadaj monotoniczność ciągu (an) określonego wzorem :
a) an=4−n
2
b) an=2+
1n+1
c) an=
n−4n+4
Znam zasadę że obliczam an+1 i później od tego odejmuje an jednak coś mi nie wychodzi. Bardzo
proszę o pomoc.
14 lut 21:03
Tad:
| | an+1 | |
albo analizując |
| . jak wolisz?−  |
| | an | |
14 lut 21:10
KASIA: mogę to podzielić? wtedy też wyjdzie ok?
14 lut 21:13
KASIA: Nie wychodzi mi.. pomocy
14 lut 21:17
Tad: który liczymy? −
14 lut 21:41
KASIA: b i c mi nie wychodzi:(
w a wychodzi mi −3, wtedy jest malejący to mozliwe?
14 lut 21:46
Tad:
a)
4−(n+1)
2−(4−n
2)=−n
2−2n+3−4+n
2=
−2n−1 i chyba jasne −
14 lut 21:50
Tad:

zauważ, że to zadanko można "złamać" inaczej
a
n=−(n
2−4)
Kolejne wyrazy ciągu "układają się" na parabolce
(oczywiście interesuje nas n∊N
14 lut 21:57
KASIA: no tak zgadza się : )
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a w b) będzie: 2+ |
| − 2 + |
| = |
| − |
| i coś dalej czy juz tak |
| | n+2 | | n+1 | | n+2 | | n+1 | |
zostaje?
14 lut 21:59
Tad:
Podobnie można rozwiązać b i c ... kolejne wyrazy na wykresie funkcji homograficznej
14 lut 21:59
KASIA: no tak zgadza się : )
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a w b) będzie: 2+ |
| − 2 + |
| = |
| − |
| i coś dalej czy juz tak |
| | n+2 | | n+1 | | n+2 | | n+1 | |
zostaje?
14 lut 21:59
KASIA: kazali nam robić to obliczeniami, ale jakoś za groma nie chce mi to wychodzic:(
14 lut 22:00
Tad:
to za mało ... dodatkowe wyjaśnienie ....albo dalsze działania do postaci oczywistej
14 lut 22:02
PW: c)
Czasem warto wykonać jakąś sztuczkę:
| | n−4 | | n+4−8 | | 8 | |
|
| = |
| = 1 − |
| |
| | n+4 | | n+4 | | n+4 | |
| | 8 | |
"Normalny człowiek" widzi − im większe n, tym ułamek |
| mniejszy. Mniej odejmujemy − |
| | n+4 | |
wyra ciągu rośnie.
Formalista odejmie:
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
an+1−an = (1− |
| ) − (1− |
| ) = |
| − |
| >0 |
| | (n+1)+4 | | n+4 | | n+4 | | n+5 | |
− ciąg rosnący
14 lut 22:03
KASIA: | | 1*(n+1) | | 1*(n+2) | |
muszę rozszerzyć to do wspólnego mianownika? |
| − |
| = |
| | n+2+n+1 | | n+1n+2 | |
| | n+1 | | n+2 | | −1 | |
|
| − |
| = |
|  i tak już może zostac czy znowu namieszałam? |
| | 2n+3 | | 2n+3 | | 2n+3 | |
14 lut 22:07
KASIA: skąd w rozwiązaniu c wzięło się 8?
14 lut 22:14
Tad:
... z przekształcenia funkcji homograficznej do jej postaci kanonicznej −
14 lut 22:15
KASIA: a czy b moze byc dalej tak rozwiazany?
14 lut 22:17
Tad:
nawet nieźle namieszałaś −
| | 1 | | 1 | | n+1−n−2 | | −1 | |
... miałaś tam postać ... = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | n+2 | | n+1 | | (n+2)(n+1) | | (n+2)(n+1) | |
14 lut 22:23
KASIA: o jojo dziękuję pięknie chyba już nic ze mnie nie będzie
14 lut 22:24
KASIA: o jojo dziękuję pięknie chyba już nic ze mnie nie będzie
14 lut 22:25
Tad:
... oj
Kasieńko ... przykład b ... masz w gotowej postaci kanonicznej
a przykład c
PW do niej doprowadzał/ła −
14 lut 22:26
Tad:
będzie ... będzie −

Głowa do góry −
14 lut 22:26
KASIA: dziękuję za pomoc i za miłe słowo

Pozdrawiam i dobrej nocki życzę
14 lut 22:32
Tad: −
14 lut 22:42