logarytmy
j: Wykaż,że 2log22 b= log3 b
podaj odpowiednie założenia
14 lut 20:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
b>0
koniec założeń
14 lut 20:59
j: tyle wiem

ale jak wykazać
14 lut 21:05
PW: Jak to "wykaż, że"? To ma być prawdziwe dla każdej b>0?
14 lut 21:07
j: myślę, że chodzi o to, aby udowodnić, ze lewa=prawa.
2log22 b=x
wtedy 42x=b?
podobnie z drugim: log3 b=z
3z=b ale co dalej?
14 lut 21:15
PW: Dobra praktyka − zanim zaczniemy coś dowodzić warto, jeśli to jest łatwe − sprawdzić na
przykładach.
Weź b=8 i policz obie strony rzekomej równości (lewą dokładnie, prawą oszacuj)..
14 lut 21:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
2log
22 b = log
2b
czyli:
| | 1 | | 1 | |
log2b = log3b ⇔ lob2b − log3b = 0 ⇔ |
| − |
| = 0 ⇔ |
| | logb2 | | logb3 | |
| | logb3 − logb2 | | 3 | |
⇔ |
| = 0 ⇔ logb |
| = 0 ⇔ 1 = 0 ⇔ bzduuuura |
| | logb3logb2 | | 2 | |
14 lut 21:26
14 lut 21:28
j: także coś mi nie wychodziło... dziękuję za uzasadnienie
14 lut 21:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 3 | |
tam nie miało być 1 = 0 tylko 1 = |
| ⇔ bzduuura |
| | 2 | |
14 lut 21:37
PW: Mam pewne podejrzenie − czy nie powinno być "6" zamiast "b"? Treść zadania masz przepisaną
ręcznie, czy z książki?
14 lut 21:41
j: zadania kserowane. jeśli chodzi o b to nie mam wątpliwości, gorzej z potęgami, ale na 95% są
takie, jak podałem
14 lut 21:49