ile liczb całkowitych należy do danego przedziału
Rlo: Jak policzyć ile liczb całkowitych należy do danego przedziału? Mam np. przedział (9,99) i
muszę wiedzieć ile do niego należy liczb całkowitych... po kolei liczyć chwilę by zeszło, na
pewno jest jakis lepszy sposób
14 lut 20:42
krystek: Możesz ciagiem
a1=10 an=98 r=1 i wyliczysz
lub logicznie 98 −? − odejmujesz ile , pomyśl
14 lut 20:45
Rlo: No własnie nie wiem, zawsze sie przy tym mylę

ja bym odjął 98−10, bo 9 nie zawiera się w tym
przedziale, ale tak jest źle
14 lut 21:14
Rlo: Albo inaczej, jak to rozumować... ile jest liczb całkowitych w przedziale <9,99>?
14 lut 21:17
Rlo: miałem na myśli <10,98> , dlaczego 89 ?
14 lut 21:18
krystek: Ponieważ przed 10 masz 9 liczb 98−9=89
14 lut 21:20
krystek: an=10+(n−1)*1⇒ 98=10+n−1⇒n=98−9⇒n=89
14 lut 21:22
Eta:
Można też tak:

z ciągu arytmetycznego
| | 98−10 | |
10,11,12,.... , 98 to: n= |
| +1= 89 |
| | 1 | |
14 lut 21:23