Ciagi
Marina: liczby 5, 9, 2x−1 tworza w podanej kolejnosci ciag arytmetyczny. Liczba x jest rowna?
14 lut 20:30
14 lut 20:32
krystek: Def logarytmu:
| | a1+a3 | |
a3−a2=a2−a1 ⇒a2= |
| podstaw i licz |
| | 2 | |
14 lut 20:33
Marina: Nie potrafie tego zrobic. nie rozumiem tych zadan
14 lut 21:01
Janek191:
a1 = 5
a2 = 9
a3 = 2x − 1
Ciąg jest arytmetyczny, gdy
a2 − a1 = a3 − a2
więc
9 − 5 = 2x −1 − 9
4 = 2x − 10
14 = 2x / : 2
x = 7
=============
14 lut 21:04
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg arytmetyczny to: 2b=a+c
5,9,2x−1 −− tworzą ciąg arytmetyczny
to 2*9= 5+2x−1 ⇒ 2x= 14 ⇒ x= 7
2x−1= 2*7−1=13
5,9,13
14 lut 21:07
Eta:
Co Ty
Janek ... ciągle wysyłasz po dwa te same rozwiązania ?
14 lut 21:08
Marina: kurde. Tak siedze nad tymi zadaniami i nic nie rozumiem a jutro kartkowka
14 lut 21:21
14 lut 21:26
Marina: Mam jeszcze jedno zadanie
Liczby 3x+2, 7, −2 tworza w danej kolejnosci ciag geometryczny. Oblicz x
14 lut 21:27
14 lut 21:29
Marina: doszkolic

. Matematyka to najgorszy moj przedmiot. Gdyby nie ona to lubilabym szkole bo
dobrze mi idzie ze wszystkiego procz matematyki.... najlepiej by blo gdybym cofnela sie do
podstawowki
14 lut 21:29
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg geometryczny ⇒ b2=a*c
to 72=−2(3x+2)
dokończ... x=...
14 lut 21:30
Marina:
72= −2(3x+2)
49=−6x−4
−6x=49+4
−6x=53
x=53|:(−6)
x+
14 lut 22:01
Marina: wyszlo mi cos takiego
14 lut 22:01