Ciekawe zadanko dla Ambitnych Maturzystów
Tad:
Wyznacz wartości parametrów m i n takie dla których dziedziną wyrażenia
√(x2−x−6)(x2+mx−2nx−2mn) jest x∊R
14 lut 20:14
alfa i omega: Możesz podać odpwiedz?
14 lut 20:45
Tad:
m=−3 ⋀ n=−1
lub m=2 ⋀ n=3/2 jeśli gdzieś nie naknociłem
14 lut 20:55
Tad:
ktoś policzył? −
14 lut 22:11
Mati_gg9225535: ja zostawiam sobie na potem

chwilowo nie mam czasu c:
14 lut 22:20
Tad:
... ktoś jeszcze?−
15 lut 14:40
Mila:

Wykres: y=x
2−x−6
g(x)=x
2−x−6
h(x)=x
2+mx−2nx−2mn⇔h(x)=x
2+x(m−2n)−2mn i a=1
wielomian przyjmuje wartości dodatnie, ujemne i zero
g(x)*h(x)≥0⇔gdy g(x)=h(x)⇔
m−2n=−1 i −mn=−6
rozwiąż układ
15 lut 15:39
Tad:
Mila ... to było dla maturzystów −

Dla porządku −
2mn=−6
15 lut 16:14
Mila: Przepraszam, patrzę zawsze na zadanie (i 2 zgubiłam.)
15 lut 16:18
Cusack:
"g(x)*h(x)≥0⇔gdy g(x)=h(x)"
To dlatego żeby był pierwiastek podwójny?
15 lut 16:19
Tad:
... jak widzisz zauważyła, że wyrażenie pod pierwiastkiem będzie >0 kiedy składowe
wielomiany "pokrywają" się.
A można i w Twoim stylu ... da się policzyć pierwiastki drugiego z wielomianów i zapisać
go w postaci iloczynowej
Wtedy wyrażenie zapiszemy
√(x+2)(x−3)(x+m)(x−2n)
Wielomian pod pierwiastkiem będzie zawsze dodatni kiedy pierwiastki będą podwójne
czyli m=2 ⋀ 2n=3
lub m=−3 ⋀ 2n=−2
15 lut 17:03