matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki, proszę o sprawdzenie
Kapelan:
Całki, proszę o sprawdzenie
5x
2
∫
dx
3
√
x
3
+3
t= x
3
+3 dt= 3x
2
dx
dt
=x
2
dx
3
5dt
5
dt
5
5
=∫
/
3
√
t
=
∫
=
∫t
−
2
3
dt=
* 3t
1
3
+
3
3
3
√
t
3
3
C=5(x
3
+3)
1
3
+ C Wynik jest błędny, może mi ktoś wkazac gdzie zrobiłem błąd.
14 lut 20:13
Krzysiek:
jak liczysz całkę to powinno byc: t
−1/3
a nie t
−2/3
14 lut 20:18
Kapelan:
no tak dzieki wielkie
14 lut 20:24