funkcja kwadratowa
filipek: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=x
2+6x−c .
Ta funkcja ma JEDNO miejsce zerowe dla:
A. c=−9
B. c=0
C. c=6
D. c=9
co z tym zrobić ?
14 lut 19:29
Ajtek:
Kiedy f. kwadratowa ma JEDNO miejsce zerowe
14 lut 19:30
filipek: tak brzmi polecenie. "Ta funkcja ma jedno miejsce zerowe dla" : (i tu są odpowiedzi )
14 lut 19:35
Ajtek:
To moje pytanie brzmi kiedy f. kwadratowa ma JEDNO miejsce zerowe?
14 lut 19:35
Ajtek:
Ogólnie się pytam.
14 lut 19:36
filipek: haha ja przeczytałem OD KIEDY .. , ze się dziwisz. mój błąd

funkcja kwadratowa ma miejsce zerowe jak Δ=0 ....
14 lut 19:40
filipek: to pod c mam podstawiać te liczby ?
14 lut 19:41
Ajtek:
No to licz Δ i przyrównaj ją do 0.
14 lut 19:41
xD: wystarczy policzyć
14 lut 19:41
xD: DELTE
14 lut 19:41
filipek: czyli 9

?
14 lut 19:42
Ajtek:
Nie.
14 lut 19:43
filipek: jak to .. ?
14 lut 19:45
filipek: 36−4*(9)
36−36 =0
14 lut 19:45
xD: 9...
14 lut 19:47
Ajtek:
Δ=36+4c
36+4c=0 ⇒ c=...
14 lut 19:50
filipek: faktycznie, teraz to widzę, dzięki ! c=−9
14 lut 19:56