Równanie zespolone
AniA: Witam, jak rozwiązać takie równanie?
z2+2z+2=0
Δ wychodzi mi 2i, x1=−1−2i, x2=−1+2i, a nie może tak wyjść. Gdzie robię błąd?
14 lut 19:26
xD: a △= −4 <0 => brak pierwiastków ?
14 lut 19:32
AniA: Ja napisałam o liczbie zespolonej, a nie zwykłym równaniu...
14 lut 19:33
PW: Δ=2
2−4
.1
.2=−4
√Δ=2i
z
2=−1+i
14 lut 19:36
AniA: Kuuurcze, nie skróciłam wszystkich liczb...
a jeśli chodzi o logarytmy to jak rozwiązywać takie równania? log
2 (x − 1) −2 − log x = 0
Tak krok po kroku z rozwiązaniem jak można
14 lut 19:38