funkcja wymierna
hehe: gdzie mam błąd?
| | 3x | | x | | 2 | | 5 | |
rozwiąż równanie: |
| − |
| + |
| = |
| |
| | x2−2x−3 | | x2−x−2 | | x2−5x+6 | | x3−4x2+x+6 | |
| 3x | | x | | 2 | | 5 | |
| − |
| + |
| = |
| |
| (x+1)(x−3) | | (x+1)(x−2) | | (x−1)(x−3) | | (x+1)(x−1)(x−3) | |
po przemnożeniu przez wspólny mianownik i wymnożeniu wychodzi:
3x
3 − 9x
2 + 6x − x
3 +4x
2 −3x +2x
2 −2x −4 −5x +10 = 0
2x
3 − 3x
2 −4x +6=0
dalej nie wychodzi mi pierwiastek wymierny, więc muszę mieć pewnie gdzieś błąd
14 lut 18:55
Eta:
x3−4x2+x+6=(x+1)(x−3)(x−2)
14 lut 19:42
PW: Trzeci ułamek ma mianownik x2−5x+6=(x−3)(x−2)
14 lut 19:43
Eta:
14 lut 19:46