1) Ile razy zwiększono promień kuli jeśli jej pole powierzchni wzrosło ze 144(pi
ola: 1) Ile razy zwiększono promień kuli jeśli jej pole powierzchni wzrosło ze 144(pi) cm
kwadratowych do 900(pi) cm kwadratowych ?
14 lut 18:53
14 lut 18:54
14 lut 18:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak nie pomagam ... zadałem Ci pytanie ... olałaś
czekasz na gotowca

to se poczekasz ... gotowiec to nie jest pomoc
14 lut 19:02
ola: Mam chore 5−miesieczne dziecko ktore jest bardzo marudne. i bardzo duzo zadan na jutro do
zrobienia.
I tak czekam na gotowca. i nie z wygody tylko sytuacja mnie zmusza do tego. bo uwierz mi ze
nie lubie gotowcow i zawsze sama wszystko robilam. przynajmniej staralam sie. Ale teraz
poprostu nie mam na to czasu.
14 lut 19:05
Mila:
I sposób
P
m=144π=4πr
2/ : (4π)
r
2=36 ⇔r=6
P
d=900π=4πR
2 /: (4π)
R
2=225
R=
√225⇔R=15
15:6=2,5
promień zwiększono 2,5 raza
II sposób
P
m=144π
P
d=900π
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa
promień zwiększono 2,5 raza
14 lut 19:17